Stapsgewijs naar een energiezuinig en comfortabel huis

Nederland moet van het gas af. Vooral voor woningen in de bestaande bouw is dat een grote opgave. Toch is het nodig. Want de winning van aardgas in Groningen moet stoppen vanwege het gevaar van aardbevingen. En we moeten sowieso onze klimaatdoelstellingen halen. En het kán! De vraag is alleen: hoe? Het Duurzaam Bouwloket, het onafhankelijke energieadviesloket van de gemeente Nissewaard, heeft op zijn website een stappenplan staan om woningen in de bestaande bouw energiezuiniger, comfortabeler en uiteindelijk gasloos te maken.

Van het gas af: tussen kleine slimmigheidjes en grote ingrepen

Stadswarmte, waterstof, all electric of toch combinaties daarvan. Het is nog niet duidelijk welke energie-infrastructuur het gas gaat vervangen. Toch kun je nu al genoeg maatregelen treffen om je woning voor te bereiden op een gasloze toekomst en daar de voordelen van plukken, zoals meer comfort en een lagere energierekening. Denk bijvoorbeeld aan hoogwaardige isolatie, zelf duurzame energie opwekken en je verwarmingssysteem geschikt maken voor verwarming met lage temperaturen. Het stappenplan van het Duurzaam Bouwloket begint met laaghangend fruit: kleine maatregelen en handige bespaartips. Hier een korte samenvatting. Het complete stappenplan, met uitleg over elke maatregel, veelgestelde vragen, interviews met ervaringsdeskundigen en de mogelijkheid om een offerte aan te vragen, staat op www.duurzaambouwloket.nl/maatregelen.

 • Kleine maatregelen / bespaartips
  Zoals: zet je cv-ketel op 60 graden, dicht kieren en naden, installeer led-verlichting, gebruik een waterbesparende douchekop, isoleer je leidingen en als je je apparatuur vervangt, schaf dan zuinige apparaten aan. 
 • Je woning isoleren
  Zoals: laat je vloer, spouwmuren en dak isoleren, vervang je beglazing en kozijnen, isoleer je gevel van binnen of van buiten en heb je een plat of niet al te schuin dak, maak daar een groen dak van.
 • Goed ventileren
  Zoals: reinig je luchtkanalen, vervang je ventilatiebox, breng ventilatieroosters aan en zorg voor warmteterugwinning.
 • Zelf duurzame energie opwekken
  Zoals: laat zonnepanelen en/of zonneboilers op je dak installeren.
 • Duurzaam verwarmen en koelen
  Zoals: schaf een warmtepomp aan, installeer lage temperatuurverwarming en gebruik infraroodverwarming.

Advies nodig? Neem contact op met het Duurzaam Bouwloket

Heb je hulp of advies nodig bij het verduurzamen van je woning? Bel dan het Duurzaam Bouwloket en vraag naar een van de adviseurs: 072-7433956. Om je een zo goed mogelijk advies te kunnen geven, kun je op de website van Duurzaam Bouwloket een checklist invullen voor jouw woning.